Olisiko aika puhaltaa yhteen hiileen?

Kokoomuksen puheenvuoro maanantaina 20.4. valtuustoseminaarissa:

Ikaalisten Kokoomus on huolissaan kaupunkimme taloudellisesta ja toiminnallisesta tilasta. Vuoden 2014 tilinpäätös oli pahasti alijäämäinen, sekä näkymät vuodelle 2015 ovat heikot. Vaikka uusia yrityksiä ja toimeliaisuutta on rakentunut, ovat etenkin teollisuuden työpaikkojen menetykset osuneet meihin raskaasti. Kaupunkimme elää ja syö velaksi. Kumulatiivinen alijäämämme on vuoden 2014 lopussa jo 2,2 miljoonaa. Tämä haastaa meitä miettimään kaupunkimme toimintaa. Totuus on, että jos emme pysty kehittämään ja tehostamaan toimintaamme merkittävästi, emme pysty vastaamaan niihin taloudellisiin raameihin joitka meille annetaan jo valtakunnan hallituksen ja eduskunnan puolesta. Tämä johtaa lopulta joko siihen, että ikaalilaisten palvelut valuvat kauemmas yhdessä päätöksenteon kanssa, tai sitten tien päässä on asukkaidemme veroprosentin nostaminen yhä korkeammalle, jo nyt varsin korkealta tasolta. Molemmat näistä poluista ovat sellaisia jotka haluamme katkaista.

Kauemmas tulevaisuuteen katsottaessa näkymät ovat vieläkin vaikeammat. Kokoajan ikääntyvä väestö, sen mukanaan tuoma palveluiden tarpeiden kasvu sekä huoltosuhteen heikkeneminen ovat merkittävällä tavalla iskemässä myös meidän kaupunkiimme. Väestöennusteiden mukaan vuonna 2030 meillä on jokaista lasta ja vanhusta kohti yksi 16-65 -vuotias ihminen. Tähän haastavaan tilanteeseen voimme vastata etenkin ennaltaehkäisevällä hoidolla ja siten ihmisten terveyteen satsaamalla.

Haluamme olla rakentamassa ikaalilaista tulevaisuutta jossa tehdään enemmän, innostutaan, rakennetaan yhdessä, riidellään vähemmän, ei juhlita toisen epäonnistumista vaan jeesataan kaveria ongelmissa. Olemme edelleen yksi maailman parhaista paikoista elää – onko meillä halua olla sitä jatkossa? Kokoomus uskoo tähän haluun, Kokoomus uskoo ikaalilaisuuteen.

Esitämme tänään kolme päätavoitetta, joita meidän tulisi voimakkaasti ajaa, voidaksemme vastata niihin haasteisiin, joita toimintamme tänään kohtaa:

1. Otetaan ihmisten aivot käyttöön. Ikaalisten kaupungilla oli vuoden vaihteessa 413 vakituista työntekijää työsuhteessa, tämä on meidän ylivoimaisesti isoin voimavaramme. Mitä jos onnistuisimme valjastamaan nämä ihmiset kehittämään omaa toimintatapaamme jatkuvasti tehokkaammaksi ja jatkuvasti asiakaslähtöisemmäksi? Uskomme sen olevan mahdollista, mutta se vaatii työpaikkakulttuurin sekä johtamisen muuttamista kohti tavoitteellista ja motivoivaa tapaa toimia. Onnistuneitä hankkeita henkilökunnan osallistamisesta on vedetty läpi mm. Hämeenkyrössä. Otetaan myös valtuutettujen aivot käyttöön, lopetetaan monesta köydestä vetäminen ja ryhdytään kaikki tekemään töitä paikkakuntamme eteen.

2. Tietotekniikan hyödyntäminen palvelutuotannossa. Eri tietoteknisten järjestelmien käyttöönotolla on löydetty merkittäviä kustannussäästöjä kuntien toimintaan, sekä parhaimmillaan on saavutettu myös palvelun käytön helpottuminen kuntalaisille ja työntekijöille. Tietotekniikka antaa merkittäviä mahdollisuuksia nostaa työn tuottavuutta.

3. Entistä tarmokkaampi verotulojen hankkiminen, kaupungin elinvoiman kasvattaminen. Tunnistamme sen, että ilman uusien työpaikkojen syntymistä ei tule uusia asukkaita. Ilman elinvoimaisia yrityksiä ei tule uusia työpaikkoja. Haluamme avata mahdollisuuksia yksityiselle palvelujen tuottamiselle palvelusetelin kautta. Haluamme tavoitella Pirkanmaan yrittäjämyönteisimmän kaupungin titteliä vuodelle 2016.